АКТИВНОСТИ УПРАВЕ

АКТИВНОСТИ УПРАВЕ - 09.12.2022.

Одржан Самит о електронским цигаретама у Лондону

Представници Управе за дуван су са представицима компаније Philip Morris учествовали на 10. Самиту о електронским цигаретама који је одржан на Краљевском колеџу лекара у Лондону.

 

Циљ Самита је омогућавање транспарентног дијалога експерата из различитих области, као и анализирање научних достигнућа која стоје иза нових производа који у многоме теже да замене дуванске производе. Убрзани развој науке и технологије на глобалном нивоу је, у протеклој деценији довео до развоја широке палете нових производа специфичних по томе што њихова употреба не подразумева процес сагоревања, што их потенцијално чини производима са смањеним ризиком.

 

На Самиту о електронским цигаретама представљени су резултати студија из различитих научних области од медицине до социологије, који показују трендове у употреби нових дуванских производа, као и ефекте на почињање пушења код малолетника. Истраживања показују да су електронске цигарете за једнократну употребу (пафови) најпримамљивије, како због лаког начина коришћења, тако и због ниже цене у односу на електронске цигарете. Ипак, ови производи представљају и највећи ризик по животну средину,  јер садрже остатке никотина,  али и литијумске батерије у себи.

 

Закључци са 10. Самита о електронским цигаретама обухватили су потeнцијално смањени ризик употребе електронских цигарета и алтернативних производа, као и то да је неопходно ове производе регулисати како би могли да се користе на безбедан начин и да се допринесе заштити малолетника.

Галерија