АКТИВНОСТИ УПРАВЕ

АКТИВНОСТИ УПРАВЕ - 20.05.2019.

Студијска посета представника Управе за дуван Републици Хрватској

Представници Управе за дуван боравили су Хрватској од 20. до 23. маја 2019. године, где су на позив Удруге произвођача духана „Крупан лист“ и компаније British American Tobacco (БАТ) реализовали студијску посету институцијама и привредним субјектима које послују у дуванском сектору.

 

Том приликом, одржани су састанци са Удругом произвођача духана „Крупан лист“ и Хрватском господарском комором – Жупанијском комором Вировитица, као и обиласци компаније Хрватски духани у Вировитици и фабрике дуванских производа ТДР у Канфанару.

 

Студијска посета организована је у циљу унапређења знања о правној регулативи Европске уније у области производње и обраде дувана и производње дуванских производа, уз сагледавање искустава Републике Хрватске у процесу хармонизације националних прописа, као и због упознавања са стањем на другим тржиштима дувана и дуванских производа, ради компарације са стањем у Републици Србији.

 

Током боравка у Вировитици представници Управе за дуван имали су прилику да обиђу постројење за обраду дувана компаније Хрватски духани, да се ближе упознају с процесом откупа, класификације и обраде дувана, као и да обиђу једно домаћинство које се бави производњом дувана. У Републици Хрватској дуван се највећим делом узгаја у Вировитичко-подравској жупанији, а компанија Хрватски духани држи преко 80% укупне производње.

 

Приликом посете фабрици дуванских производа ТДР у Канфанару, представници Управе за дуван обишли су постројење за припрему дувана, постројење за производњу цигарета и складишта дувана и дуванских производа и упознали се са процесом производње дуванских производа, новим машинама за производњу акцизних маркица, које су уведене због промене позиције маркице и применом система следљивости дуванских производа који је уведен на територији Европске уније од 20. маја 2019. године.

 

 

 

Галерија