АКТИВНОСТИ УПРАВЕ

АКТИВНОСТИ УПРАВЕ - 18.05.2023.

Прва размена експерата у оквиру Меморандума о разумевању

 

У периоду од 15. до 17. маја 2023. године Управа за дуван угостила је Петру Гјармати, експерткињу из Надзорног органа за регулаторне послове Мађарске (САРА). Посетом је започета размена експерата предвиђена Меморандумом о разумевању између Управе за дуван и САРА, који је потписан у октобру 2022. године у Будимпешти.

 

Током тродневног рада, представљено је пословање Управе за дуван, надлежности и правни оквир за регулацију тржишта дувана и дуванских производа у Србији. Експерткиња из САРА презентовала је регулативу у области дувана и дуванских производа у Мађарској с посебним освртом на недавне измене и допуне закона које су регулисале тржиште сродних производа, попут електронских цигарета, биљних производа и никотинских врећица.

 

Како су Србија и Мађарска државе које имају развијен дувански сектор, као и да се тржиште рапидно мења, неопходно је редовно праћење стања на тржишту и проширивање регулативе и на сродне производе. Закључено је да се обе државе сусрећу с истим изазовима, као и да надлежни органи спроводе различите мере у циљу регулације и очувања легалног тржишта, као и заштите малолетника.  

 

С обзиром да је у Србији у току рад на изменама и допунама Закона о дувану, размена искустава и упознавање с мађарским моделом регулације било је од изузетног значаја.  

Галерија